სოფლის მეურნეობა
"საქართველოს მელიორაციას" ტექნიკური უნივერსიტეტის სტუდენტები სტუმრობდნენ

შპს „საქართველოს მელიორაციას“ საქმიანობის ძირითად მიმართულებებს და რეგიონული სერვისცენტრების მუშაობის სპეციფიკას ტექნიკური უნივერსიტეტის მთის მდგრადი განვითარებისა და  სამთო-გეოლოგიური ფაკულტეტის სტუდენტები და მაგისტრანტები გაეცნენ.კომპანიაში გამართულ შეხვედრაზე დაიგეგმა საველე ვიზიტები, სადაც  სტუდენტები დაათვალიერებენ სამელიორაციო ინფრასტრუქტურას,  ადგილზე გაეცნობიან სარწყავი სისტემების მოწყობისა და ფუნქციონირების  პროცესს.„საქართველოს მელიორაციაში“ შეხვედრა კომპანიასა  და საქართველოს ტექნიკურ უნივერსიტეტს შორის გაფორმებული მემორანდუმის ფარგლებში ჩატარდა. მემორანდუმი მიზნად ისახავს ახალგაზრდების მხარდაჭერასა და პროფესიულ განვითარებაში ხელშეწყობას.აღსანიშნავია, რომ ამავე მემორანდუმის ფარგლებში, სტუდენტები ყოველწლიურად გადიან სტაჟირებას და დასაქმებულები არიან „საქართველოს მელიორაციაში“.

"თევზის შესაბოლ საწარმოებში კრიტიკული შეუსაბამობები გამოვლინდა" - კონტროლი განხორციელდა 200-მდე ობიექტში

სანიტარიულ-ჰიგიენური ნორმების დარღვევა, გაურკვეველი წარმომავლობის საღებავის გამოყენების ფაქტები - ასეთია ჩამონათვალი დარღვევებისა, რომლებიც სურსათის ეროვნული სააგენტოს ინსპექტორებმა გამოავლინეს.სააგენტოს უფლებამოსილმა პირებმა, სახელმწიფო კონტროლის ფარგლებში, თევზის შესაბოლი საწარმოები, თევზისა და ხიზილალის საწარმოები, სატბორე მეურნეობები და თევზის სარეალიზაციო ობიექტები მთელი ქვეყნის მასშტაბით შეამოწმეს. დღეისათვის, სახელმწიფო კონტროლი ჩატარებულია 200-მდე ობიექტში.თბილისში, თევზის შესაბოლ ორ საწარმოში დაფიქსირდა კრიტიკული შეუსაბამობები, კერძოდ, არასათანადო რეცხვა-დეზინფექცია-დეზინსექცია-დერატიზაცია; თევზის შესაბოლი კამერის დაზიანებული ჭერი, ასევე, მომხმარებლისთვის სურსათის შესახებ ინფორმაციის მიწოდების წესის დარღვევა, რის გამოც, ბიზნესოპერატორები დაჯარიმდნენ და შეუჩერდათ საწარმოო პროცესი კრიტიკული შეუსაბამობების აღმოფხვრამდე.მომხმარებლისთვის სურსათის შესახებ ინფორმაციის მიწოდების წესი, სხვა ჩამონათვალთან ერთად, ითვალისწინებს სურსათის ეტიკეტზე საკვები საღებავისა და სხვა დანამატების დასახელების დატანას. ბიზნესოპერატორი ასევე ვალდებულია, წარმოადგინოს შესაბამისი სერტიფიკატი. იმ შემთხვევაში, თუ ეტიკეტზე არ არის დატანილი ყველა ზემოაღნიშნული ინფორმაცია, ბიზნესოპერატორს ეკრძალება ასეთი სურსათის რეალიზება და ევალება სურსათის ბაზრიდან ამოღება-გამოთხოვა.საკვები საღებავის გამოყენება კანონმდებლობით ნებადართულია და რეგულირდება საკვებდანამატების შესახებ ტექნიკური რეგლამენტით, თუმცა, აუცილებელია, სურსათის ეტიკეტზე მითითებული იყოს მისი სრული დასახელება და წარმომავლობა.ქვეყნის მასშტაბით 200-მდე ობიექტში ჩატარებული სახელმწიფო კონტროლის შედეგად, მომხმარებლისთვის სურსათის შესახებ ინფორმაციის მიწოდების წესის დარღვევა გამოვლინდა 9 ბიზნესოპერატორთან. სხვა შემთხვევებში ხიზილალისა და თევზის საწარმოებში იყენებენ მხოლოდ კანონმდებლობით განსაზღვრულ საღებავებს და ეტიკეტი შეიცავს ინფორმაციას გამოყენებული საკვებდანამატების შესახებ.

სოფლის მეურნეობის სამეცნიერო-კვლევითმა ცენტრმა ჩრდილოეთ მაკედონიის სოფლის მეურნეობის ინსტიტუტთან მემორანდუმი გააფორმა

სოფლის მეურნეობის სამეცნიერო-კვლევითმა ცენტრმა ჩრდილოეთ მაკედონიის რესპუბლიკის წმინდა კირილეს და მეთოდის უნივერსიტეტის სოფლის მეურნეობის ინსტიტუტთან თანამშრომლობის მემორანდუმი გააფორმა. დოკუმენტს ხელი მოაწერეს ინსტიტუტის დირექტორმა, პროფესორმა დოქტორ დუშკო ნედელკოვსკიმ და ცენტრის დირექტორმა, პროფესორმა ლევან უჯმაჯურიძემ.„მემორანდუმი მიზნად ისახავს სოფლის მეურნეობისა და სოფლის განვითარების სფეროში სამეცნიერო, საგანმანათლებლო და კვლევითი თანამშრომლობის გაღრმავებას. შეთანხმება ითვალისწინებს ერთობლივ კვლევებს, სამეცნიერო პუბლიკაციების გაცვლას, პერსონალის მოკლევადიან გაცვლით პროგრამებს, საერთაშორისო კონფერენციებსა და სიმპოზიუმებში ორმხრივ მონაწილეობას, ასევე, თანამედროვე კვლევითი მეთოდების დანერგვასა და ცოდნის გაზიარებას სოფლის მეურნეობის სფეროში“, - აღნიშნა სსიპ სოფლის მეურნეობის სამეცნიერო-კვლევითი ცენტრის დირექტორმა ლევან უჯმაჯურიძემ.მხარეები აღნიშნეს, რომ თანამშრომლობა ხელს შეუწყობს ინოვაციური კვლევების განვითარებას, ცოდნის გაცვლას და თანამედროვე აგროსამეცნიერო მიმართულებების გაძლიერებას, რაც მნიშვნელოვნად გაამდიდრებს ორივე ქვეყნის გამოცდილებას და მეცნიერულ პოტენციალს.ვიზიტის ფარგლებში, ჩრდილოეთ მაკედონიის წარმომადგენლებმა წილკანში მდებარე სოფლის მეურნეობის სამეცნიერო-კვლევითი ცენტრის ლაბორატორიულ ბაზა დაათვალიერეს, სადაც ადგილზე გაეცნენ ქსოვილის კულტურის (In-Vitro) ლაბორატორიას, ნიადაგის ნაყოფიერების კვლევის ლაბორატორიას და სერტიფიცირების ლაბორატორიას. ლაბორატორიების ხელმძღვანელებმა სტუმრებს დეტალურად გააცნეს მიმდინარე კვლევები და მიღწევები.სტუმრები ჯიღაურას ბაზაზეც იმყოფებოდნენ, სადაც დაათვალიერეს საკოლექციო ვენახი და ადგილზე გაეცნენ ადგილობრივი ვაზის ჯიშების მრავალფეროვნებას. ვაზისა და ღვინის საგამოფენო სივრცეში ცენტრის დირექტორმა, ლევან უჯმაჯურიძემ, სტუმრებს ინფორმაცია მიაწოდა ქართული მევენახეობა-მეღვინეობის განვითარების ისტორიის, ტრადიციებისა და კულტურული ღირებულებების შესახებ.

მიმდინარე წელს, სხვადასხვა ლოკაციიდან ამოღებულია 32 ერთეული თევზმახე და 6700 მეტრზე მეტი სიგრძის სხვადასხვა ტიპის ბადე

გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის სამინისტროს გარემოსდაცვითი ზედამხედველობის დეპარტამენტმა, ბრაკონიერობის წინააღმდეგ ბრძოლის ფარგლებში, მიმდინარე წელს,  ქვეყნის მასშტაბით არაერთი პრევენციული ღონისძიება გაატარა.ღონისძიებები გატარდა გარემოსდაცვითი პატრულირებისა და სწრაფი რეაგირების სამსახურის თანამშრომლების მიერ თბილისის ზღვაზე, სამეგრელო-ზემო სვანეთის, აჭარისა და გურიის, სამცხე-ჯავახეთის, შიდა ქართლისა და მცხეთა-მთიანეთის რეგიონული სამმართველოების თანამშრომლების მიერ - შავი ზღვის სანაპიროზე, თიქორის არხზე, ჟინვალისა და სიონის წყალსაცავებზე, ასევე მდინარეებზე - ჭოროხი, კინტრიში, ხობისწყალი, ტეხურა,  ენგური,  კაპარჭინა, მუნჩია, ყორათი, ჭანისწყალი, აბაშისწყალი, ჩოლოქი,  აჭარისწყალი,  ცივი, სუფსა, ნარეკვავი, მტკვარი, ქსანი და ქუსნო.შედეგად ამოღებულია, ჯამში, 6700 მეტრზე მეტი სიგრძის სხვადასხვა ტიპის ბადე და 32  ერთეული სხვადასხვა ტიპის თევზმახე.ბრაკონიერობის წინააღმდეგ ბრძოლა პრიორიტეტული მიმართულებაა. დეპარტამენტის ეკიპაჟები ქვეყნის მასშტაბით 24-საათის განმავლობაში უწყვეტად პატრულირებენ და სამინისტროს ცხელ ხაზზე (153) შემოსულ შეტყობინებებზე მყისიერ რეაგირებას ახდენენ. გარემოსდაცვითი სამართალდარღვევის აღკვეთისა და გამოვლენის პარალელურად, დეპარტამენტის მიზანი პრევენცია და სამართალდარღვევების მინიმუმამდე დაყვანაა.

"საქართველოს ღვინოები: უძველესი ფესვები, თანამედროვე არომატები" - ქართული ღვინის დეგუსტაცია აშშ-ში გაიმართა

ღვინის ეროვნული სააგენტოს მხარდაჭერითა და სააგენტოს კონტრაქტორი ამერიკული მარკეტინგული კომპანია Colangelo & Partners-ის ორგანიზებით, ქართული ღვინის წარდგენა აშშ-ში, ქალაქ სან-დიეგოს ფესტივალ San Diego Food + Wine Festival-ზე  გაიმართა.ღონისძიება მოიცავდა ქართული ღვინის პროფესიონალურ დეგუსტაციებსა და მასტერკლასს სახელწოდებით: „საქართველოს ღვინოები: უძველესი ფესვები, თანამედროვე არომატები“. ჯამში, ფესტივალზე წარდგენილი იყო სხვადასხვა კომპანიის 30-მდე დასახელების ღვინო.ფესტივალი San Diego Food + Wine Festival ერთ-ერთი ყველაზე ცნობილი ღონისძიებაა ღვინისა და კულინარიის სფეროში, რომელიც 2023 და 2024 წლებში გამოცემა USA Today-ის  მკითხველთა მიერ საუკეთესო ფესტივალად დასახელდა. ფესტივალზე, ღვინის ასეულობით მწარმოებლებთან ერთად, თავს იყრიან ცნობილი შეფ-მზარეულები, სომელიეები, ღვინის ექსპერტები, ვაჭრობის სფეროს წარმომადგენლები  და მომხმარებლები.მომხმარებელზე ორიენტირებული მსგავსი ტიპის ღონისძიებები მნიშვნელოვანია ქართული ღვინის პოპულარიზაციისა და შემდგომში მასზე მოთხოვნის ზრდისთვის აშშ-ის სტრატეგიულ ბაზარზე.აშშ-ში ქართული ღვინის მარკეტინგულ კამპანიას ღვინის ეროვნულ სააგენტო უმსხვილეს ამერიკულ მარკეტინგულ კომპანია Colangelo&Partners-თან  თანამშრომლობით ახორციელებს. კამპანიის ფარგლებში, აშშ-ის სხვადასხვა ქალაქში, ღვინის პროფესიონალებისა და ღვინით ვაჭრობის სფეროს წარმომადგენლებისთვის დეგუსტაცია-სემინარები იმართება; ქართული ღვინო წარმოდგენილია საერთაშორისო გამოფენებზე; მედიის, სომელიეებისა და გაყიდვების სფეროს წარმომადგენლებისთვის ეწყობა ღვინის ტურები საქართველოში, რაც ხელს უწყობს ქართული ღვინის უკეთ გაცნობასა და პოპულარიზაციას ამერიკულ ბაზარზე.ღვინის ეროვნული სააგენტოს ფინანსური და ორგანიზაციული მხარდაჭერით, მიმდინარე წლის შემოდგომაზე ქართული ღვინო ამერიკის შეერთებულ შტატებში წარმოდგენილი იყო შემდეგ ღონისძიებებზე:  ქართული ღვინის მასშტაბურ დეგუსტაცია Wines of Georgia Grand Tasting-ზე (ლოს-ანჯელესი), ღვინის საერთაშორისო ფესტივალ Karakterre-ზე (ნიუ-იორკი), ღვინის საერთაშორისო გამოფენა Orange Glou Fair-ზე (ნიუ-იორკი), ქართული ქარვისფერი ღვინის პირველი ფესტივალ Amber Georgia-ზე (ნიუ-იორკი), ბუნებრივი ღვინოების საერთაშორისო გამოფენა ,RAW Wine NYC-ზე (ნიუ-იორკი). ასევე შემოდგომაზე, ამერიკელი ღვინის პროფესიონალებისთვის, საქართველოში ორი ღვინის ტური გაიმართა.

დავით სონღულაშვილი სომხეთის ეკონომიკის მინისტრ გევორგ პაპოიანს და სამთავრობო დელეგაციის წევრებს შეხვდა

გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის მინისტრი დავით სონღულაშვილი სომხეთის ეკონომიკის მინისტრ გევორგ პაპოიანს და სამთავრობო დელეგაციის წევრებს შეხვდა.შეხვედრაზე მხარეებმა ქვეყნებს შორის სოფლის მეურნეობის მიმართულებით სამომავლო თანამშრომლობის შესაძლებლობები, მათ შორის, სავაჭრო-ეკონომიკური ურთიერთობის გაღრმავების პერსპექტივები განიხილეს.როგორც შეხვედრაზე  საქართველოს გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის მინისტრმა განაცხადა, სომხეთის პრემიერ-მინისტრის ნიკოლ ფაშინიანის  და პრეზიდენტის ვაჰაგნ ხაჩატურიანის საქართველოში ვიზიტები, ხაზს უსვამს ქვეყნებს შორის მაღალი დონის პოლიტიკურ ურთიერთობებს, რაც მრავალმხრივი თანამშრომლობის შესაძლებლობებს ქმნის.საუბარი შეეხო სურსათის უვნებლობის, ასევე, დარგობრივი, მათ შორის, მევენახეობა-მეღვინეობის და  სამეცნიერო-კვლევითი მიმართულებით თანამშრომლობის და გამოცდილების გაზიარების საკითხებს.შეხვედრას საქართველოს გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის მინისტრის მოადგილე ზურაბ ეზუგბაია, სომხეთის ეკონომიკის მინისტრის მოადგილე არმან ხოჯოიანი, საქართველოში სომხეთის საელჩოს წარმომადგენელი დავით ტერ მკრტჩიანი და საქართველოს გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის სამინისტროს საერთაშორისო ურთიერთობების დეპარტამენტის უფროსი დავით ჩიტაიშვილი ესწრებოდნენ.აღსანიშნავია, რომ საქართველოში ოფიციალური ვიზიტით სომხეთის პრეზიდენტი ვაჰაგნ ხაჩატურიანი  და სამთავრობო დელეგაციის წევრები იმყოფებიან. ვიზიტის ფარგლებში, დელეგაციის შემადგენლობაში შემავალი მინისტრები შეხვედრებს შესაბამის უწყებებში კოლეგა მინისტრებთან მართავენ.

"საქართველოს მელიორაცია" სამცხე-ჯავახეთის სარწყავი სისტემების რეაბილიტაცია-მოდერნიზაციას გეგმავს

შპს „საქართველოს მელიორაცია“, აზიის განვითარების ბანკის (ADB) მხარდაჭერით,  სამცხე-ჯავახეთის რეგიონში სარწყავი ინფრასტრუქტურის რეაბილიტაცია-მოდერნიზაციას პროექტს განახორციელებს.„საქართველოს მელიორაციის“ შესაბამისი სამსახურების ხელმძღვანელი პირები და აზიის განვითარების ბანკის წარმომადგენლებმასამცხე-ჯავახეთში ნინოწმინდის, ახალქალაქის, ახალციხისა და ასპინძის მუნიციპალიტეტებში არსებული მოქმედი და გაუქმებული სარწყავი სისტემები, ასევე მათი დაფარვის ტერიტორიები დაათვალიერეს.ADB-ის ექსპერტები ადგილზე გაეცნენ სარწყავი ინფრასტრუქტურის არსებულ მდგომარეობას, რის საფუძველზეც წინასწარი შეფასებების დოკუმენტს მოამზადებენ. შემდეგ ეტაპზე განხორციელდება საპროექტო კვლევები, რომლებიც მიზნად ისახავს სარწყავი სისტემების ეფექტიან რეაბილიტაციასა და მოდერნიზაციას, რაც რეგიონში სოფლის მეურნეობის განვითარების და წყლის რესურსების უკეთ გამოყენებას შეუწყობს ხელს.

ქართული ღვინის წარდგენა ავსტრიაში, საერთაშორისო ფესტივალ Orange Wine Festival-ზე გაიმართა

ღვინის ეროვნული სააგენტოს მხარდაჭერით, ქართული ღვინის მწარმოებელი 26 კომპანია ავსტრიის დედაქალაქ ვენაში გამართულ ქარვისფერი ღვინოების ფესტივალ Orange Wine Festival-ში მონაწილეობდა.Orange Wine Festival-ი  2012 წლიდან ტარდება და ყოველწლიურად ავსტრიაში, იტალიასა და სლოვენიაში იმართება.ღვინის ეროვნული სააგენტოს ინფორმაციით, ფესტივალში საქართველოს მონაწილეობა შესაძლებლობას იძლევა, რომ ქართული ღვინო ფართო მასშტაბით წარმოჩინდეს როგორც მომხმარებლების, ისე ღვინის საერთაშორისო ექსპერტებისა და ღვინით ვაჭრობის სფეროს წარმომადგენლების წინაშე, რაც ქართული ღვინის ბაზრების დივერსიფიკაციისა და საექსპორტო პოტენციალის ზრდის წინაპირობაა.წელს ფესტივალზე წარმოდგენილი იყო 90 მწარმოებლის 350 ღვინო მსოფლიოს 12 ქვეყნიდან.ვენაში გამართულ ფესტივალს, ავსტრიის რესპუბლიკაში საქართველოს საგანგებო და სრულუფლებიანი ელჩი ალექსანდრე მაისურაძე, კონსული თამთა კინწურაშვილი და საელჩოს სხვა წარმომადგენლები დაესწრნენ. ფესტივალზე ღვინის წარსადგენად ქართველმა მეღვინეებმა მხარდაჭერა ავსტრიის რესპუბლიკაში საქართველოს საელჩოსგანაც  მიიღეს.მიმდინარე წლის შემოდგომაზე, ასევე ქარვისფერი ღვინის პოპულარიზაციის მიზნით, ღვინის ეროვნული სააგენტოს მხარდაჭერით,  ქართული ღვინის მარნები ქალაქ ნიუ-იორკში გამართულ ქარვისფერი ღვინოების საერთაშორისო გამოფენა Orange Glou Fair-ზე და ქართული ქარვისფერი ღვინის პირველ ფესტივალ Amber Georgia-ში მონაწილეობდნენ.აღსანიშნავია, რომ ღვინის ეროვნული სააგენტოს საქმიანობის ერთ-ერთ ძირითად მიმართულებას საერთაშორისო ბაზრებზე ქართული ღვინის პოპულარიზაცია და ცნობადობის ამაღლება წარმოადგენს. სააგენტო ქართული ღვინის პოპულარიზაციის ხელშეწყობის ფარგლებში, 2013 წლიდან, ბაზრების დივერსიფიცირების მიზნით, სარეკლამო-მარკეტინგულ კამპანიებს  აშშ-ში, ევროპისა და სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიის ქვეყნებში ინტენსიურად ახორციელებს.ქართული ღვინის საექსპორტო პოტენციალის გაზრდისა და ბაზრების დივერსიფიცირების მიზნით, ღვინის ეროვნული სააგენტოს ფინანსური და ორგანიზაციული მხარდაჭერით, 2025 წლის 10 თვეში, ქართული ღვინო 29 გამოფენა-ფესტივალსა და 250-მდე დეგუსტაცია-სემინარზე აშშ-ში, ევროპისა და აზიის, ჯამში, 20-მდე ქვეყანაში იყო წარდგენილი.

სურსათის ეროვნულმა სააგენტომ "თურქულის" საწინააღმდეგოდ 500 ათასი დოზა ვაქცინა შეისყიდა

ცხოველთა ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის (WOAH)  მონაცემებით, მიმდინარე წლის სექტემბრიდან, დაავადება თურქულის SAT-1 სეროტიპით გამოწვეული  აფეთქებების კერები ფიქსირდება, მათ შორის, საქართველოს საზღვართან ახლომდებარე რეგიონებში.პროფილაქტიკური ღონისძიებების განხორციელების მიზნით, სურსათის ეროვნულმა სააგენტომ შეისყიდა 500 ათასი დოზა  SAT-1 სეროტიპის შემცველი  ვაქცინა, რომელიც რეკომენდებულია  ცხოველთა ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის (WOAH)  რეფერენს ლაბორატორიის მიერ.სააგენტომ პროფილაქტიკური ვაქცინაცია  დაიწყო. ვეტერინარები ცხოველებს მთელი ქვეყნის მასშტაბით აცრიან. სურსათის ეროვნული სააგენტო ცხოველთა მეპატრონეებს მოუწოდებს,  ითანამშრომლონ სააგენტოს ვეტერინარებთან და ხელი შეუწყონ ვაქცინაციის პროცესს.თურქული (Food and Mouth Disease) წყვილჩლიქიანი შინაური და გარეული ცხოველების მაღალკონტაგიოზური,  ვირუსული ინფექციური დაავადებაა. თურქულით ავადდება ყველა სახეობის წყვილჩლიქიანი ცხოველი (მსხვილფეხა პირუტყვი, ცხვარი, თხა, ღორი, ირემი, აქლემი და სხვა), დაავადების მიმართ ყველაზე მეტი ამთვისებლობით გამოირჩევა მსხვილფეხა და წვრილფეხა საქონელი. ადამიანი თურქულით არ ავადდება.სურსათის ეროვნული სააგენტო თურქულის საწინააღმდეგო უფასო პროფილაქტიკურ ვაქცინაციას ყოველწლიურად ახორციელებს. 2025 წელს, მსხვილფეხა და წვრილფეხა ცხოველებს (მათ შორის SAT-1-ის საწინააღმდეგოდ) მილიონ 300 ათასზე მეტი ვაქცინაცია/რევაქცინაცია ჩაუტარდა.

საქართველოში რეგისტრირებულ დაცული ადგილწარმოშობის დასახელების ღვინოების ჩამოთვალს "საზანოს ოცხანური" დაემატა

ადგილწარმოშობის დასახელების ღვინოების რაოდენობა 33-მდე გაიზარდა, რაც ქართული ღვინის მრავალფეროვნებაზე მიუთითებს და განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია მისი პოპულარიზაციისა და საექსპორტო პოტენციალის ზრდისთვის. ამის შესახებ ინფორმაციას ღვინის ეროვნული სააგენტო ავრცელებს.ღვინო „საზანოს ოცხანურის“ გეოგრაფიული აღნიშვნის რეგისტრაციის მოთხოვნით ინტელექტუალური საკუთრების ეროვნულ ცენტრს „საქპატენტი“ შპს „იმერული ღვინის ასოციაციამ“ მიმართა. აღნიშნული ღვინის წარმოების სპეციფიკაციის მომზადებასა და რეგისტრაციასთან დაკავშირებულ სხვა ტექნიკურ საკითხებში ღვინის ეროვნული სააგენტო „ქართული ღვინის ადგილწარმოშობის დასახელების სისტემის განვითარებისა და ქართული ღვინის აღნიშვნების დაცვის ხელშეწყობის პროგრამის“ ფარგლებში მონაწილეობდა.„საზანოს ოცხანური“ წითელი მშრალი ღვინოა; მიკროზონა მოიცავს თერჯოლის მუნიციპალიტეტის სოფლებს: ზედა საზანო, სკანდე, მუჯირეთ, ჩიხორი, დელტას უბანი, შიმშილაქედი, ასევე, ზესტაფონის მუნიციპალიტეტის სოფლებს: ქვედა საზანო, ტყლაპივაკე და შიმშილაქედი. მიკროზონა მდებარეობს ზღვის დონიდან 120-420 მეტრის სიმაღლეზე. ღვინო „საზანოს ოცხანური“ შეიძლება დამზადდეს მხოლოდ საზანოს მიკროზონაში მოწეული ოცხანური საფერეს ჯიშის ყურძნიდან და დაუშვებელია სხვა ჯიშების გამოყენება, თუმცა, დასაშვებია მხოლოდ ამავე მიკროზონაში მოწეული 5% საფერავის დამატება.საზანოს ოცხანური მზადდება დურდოს სრული ალკოჰოლური დუღილის გზით, ქვევრში (ჭურში) ან უჟანგავ ფოლადის რეზერვუარში.იმერეთი ვენახების ფართობით დასავლეთ საქართველოში პირველ ადგილზეა. იმერეთის ღვინოები მზადდება მთის ფერდობებზე და დაქანებებზე გაშენებული ვაზების ყურძნიდან და გამოირჩევიან მაღალი ხარისხით. ეს ღვინოები, ძირითადად, ზომიერი სიმაგრისაა, ხასიათდება სინაზით, სისრულით და თავისებური არომატით.იმერეთში დარეგისტრირებულია სამი ადგილწარმოშობის დასახელების ღვინო: სვირი, ობჩა და საზანოს ოცხანური.საქართველოში დარეგისტრირებულია დაცული ადგილწარმოშობის დასახელების ღვინოებია: ქინძმარაული, მანავი, კახეთი, ნაფარეული, თელიანი, მუკუზანი, წინანდალი, ახაშენი, გურჯაანი, ხვანჭკარა, ატენი, სვირი, ვაზისუბანი, კარდენახი, ტიბაანი, ტვიში, ყვარელი, კოტეხი, ხაშმის საფერავი, ბოლნისი, სალხინოს ოჯალეში, ახმეტა, წარაფი, ახოები, მაღრაანის ქისი, ოყურეშის უსახელოური, ზეგაანი, ასურეთული შალა, ოკამი, ობჩა, ლეჩხუმი, რაჭა და საზანოს ოცხანური.