საქართველოს ფერმერი
თხილის კადასტრში ბაღების რეგისტრაციის ვადა 30 აპრილის ჩათვლით გაგრძელდა

მეთხილე ფერმერებმა, სახელმწიფო პროგრამაში მონაწილეობის მისაღებად, თხილის კადასტრში ბაღების რეგისტრაცია 2025 წლის 30 აპრილის ჩათვლით უნდა მოახდინონ. ამის შესახებ ინფორმაციას გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის სამინისტრო ავრცელებს.უწყების ცნობით, თხილის კადასტრის სამუშაო ჯგუფის წარმომადგენელთა სოფლებში ვიზიტი დაგეგმილია შესაბამისი გრაფიკით. უახლოესი ერთი კვირის  გრაფიკის შესახებ ინფორმაცია, კონკრეტული რეგიონის, სოფლისა და ვიზიტის თარიღის მითითებით, ხელმისაწვდომია სოფლის განვითარების სააგენტოს ვებგვერდზე,  აღნიშნული  ინფორმაცია  განახლებადია ყოველ პარასკევს."აუცილებელია თხილის კადასტრში თხილის ბაღების რეგისტრაციის პროცედურის გავლა მაშინაც კი, თუ გასულ წელს მონაწილეს უკვე დარეგისტრირებული აქვს თხილის ბაღი.სუბსიდიის მისაღებად,  საქართველოს მოქალაქე,  ფიზიკურ პირს საკუთრებაში ან/და ფაქტობრივ მფლობელობაში  უნდა გააჩნდეს თხილის ბაღი ჯამურად არანაკლებ  0.2 ჰა არაუმეტეს 3 ჰა.  სუბსიდიის მოცულობა განისაზღვრება 500 ლარით  1 ჰა თხილის ბაღზე გადაანგარიშებით.პროგრამაში ჩართულ პირებზე სუბსიდია გაიცემა ლიბერთი ბანკის  აგრობარათზე შესაბამისი ქულების დარიცხვით. ქულების დარიცხვა მიმდინარე წლის აპრილის თვიდან  ეტაპობრივად დაიწყება.  სპეციალიზებულ აგრო მაღაზიებში დარიცხული  ქულების გამოყენების ბოლო ვადაა 2025 წლის 31 აგვისტო.პროგრამის შესახებ დეტალური ინფორმაცია განთავსებულია სოფლის განვითარების სააგენტოს ვებგვერდზე -  www. rda.gov.ge,"-აღნიშნულია გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის სამინისტროს მიერ გავრცელებულ ინფორმაციაში. 

"ფერმერების დიდი ნაწილი სეტყვის საწინააღმდეგო ბადეების დამონტაჟებისგან თავს მაღალი ღირებულების გამო იკავებს" - კომპანია "აგრობადე"

ფერმერების დიდი ნაწილი სეტყვის საწინააღმდეგო ბადეების დამონტაჟებისგან თავს მაღალი ღირებულების გამო იკავებს, - ამის შესახებ სეტყვის საწინააღმდეგო ბადეების მწარმოებელი კომპანია „აგრობადეს“ დამფუძნებელმა ავთანდილ მაისურაძემ "ბიზნესპარტნიორთან" განაცხადა.მისივე შეფასებით, ბაზარზე მოთხოვნა არის, თუმცა კომპანიის გაყიდვები წინა წლის შესაბამის პერიოდთან შედარებით, დაახლოებით, 40%-ით შემცირდა. კომპანიის დამფუძნებელი აღნიშნულის მიზეზად სისტემის მაღალ ღირებულებას ასახელებს."ვისაც ჰქონდა ბადეების დამონტაჟების ფინანსური შესაძლებლობა უკვე დაამონტაჟა. ფერმერებს სურვილი აქვთ, რომ აღნიშნული სისტემა ნაკვეთებში დააყენონ, თუმცა მთავრობის მხრიდან დაფინანსების გაზრდას ელოდებიან. დღეს, მთავრობის მხრიდან მხოლოდ 10%-ით ფინანსდება აღნიშნული მიმართულება. ვვარაუდობ, რომ თუ დაფინანსება 30%-მდე მაინც გაიზრდება ჩვენი კომპანიის გაყიდვები გაოთხმაგდება. ფერმერებმა აღნიშნულ საკითხზე უკვე მიმართეს შესაბამის უწყებას და საკითხის გადაწყვეტის მოლოდინში არიან", - აცხადებს ავთანდილ მაისურაძე.კომპანიის დამფუძნებლის განცხადებით, ამ ეტაპზე სეტყვის საწინააღმდეგო ბადეების დამონტაჟების ღირებულება 1 ჰა-ზე 60 000 ლარს შეადგენს.ცნობისთვის,  "აგრობადეს", რომელიც USAID-ის სოფლის მეურნეობის პროგრამის მხარდაჭერით გაიხსნა, ამჟამად, დღეში 10 000 კვ.მეტრი სეტყვის საწინააღმდეგო ბადის წარმოება შეუძლია. საწარმო ჯერ გაფართოებას და ადგილობრივ ბაზარზე არსებული მოთხოვნის სრულად დაკმაყოფილებას გეგმავს, სამომავლოდ კი - პროდუქციის ექსპორტიც განიხილება.bp.ge 

Loladze Family Winery-მა ავსტრალიაში პირველი ექსპორტი განახორციელა

Loladze Family Winery-მა ავსტრალიაში პირველი ექსპორტი განახორციელა, - ამის შესახებ Loladze Family Winery-ის დამფუძნებელმა ერეკლე ლოლაძემ "ბიზნესპარტნიორთან" განაცხადა.მისივე ინფორმაციით, ავსტრალიაში ღვინო სულ ცოტა ხნის წინ გაიგზავნა, ჯერ გზაშია და დანიშნულების ადგილზე ამ დროისთვის არ ჩასულა."ჩვენი ღვინოები "8000 მოსავალის" გერმანიის ფილიალში და ახლა უკვე ავსტრალიაშიც იყიდება. რაც შეეხება ადგილობრივ ბაზარს - ჩვენი ღვინის რეალიზაცია ძირითადად ადგილობრივ ბაზარზე, "8000 მოსავალში" ხდება. ღვინოზე მოთხოვნა ბოლო სამი თვის განმავლობაში, შეიძლება ითქვას, რომ განახევრდა. სარეალიზაციო ობიექტიდან პროდუქციის დამატებაზე თვეზე მეტია მოთხოვნა არ ყოფილა", - აცხადებს ერეკლე ლოლაძე. როგორც მეღვინეობის დამფუძნებელი აღნიშნავს, შემცირებული გაყიდვების ერთ-ერთი მთავარი მიზეზი ბოლო დროს ქვეყანაში განვითარებული მოვლენებია. ცნობისთვის, Loladze Family Winery მცხეთის რაიონში, სოფელ მისაქციელში მდებარეობს. მეღვინეობა ყურძენს სხვადასხვა რეგიონიდან იბარებს და საშუალოდ, 5-მდე სახეობის ღვინოს აწარმოებს. bp.ge 

ჯუჯა ბალი, ჯუჯა ქლიავი, კაკალი, ატამი - ნერგები, რომელიც წელს ყველაზე მოთხოვნადია

სანერგე მეურნეობაში მიმართვიანობა გაზაფხულის დადგომის პარალელურად გააქტიურდა. როგორც "ბიზნესპარტნიორის" გამოკითხული მეურნეობებში აცხადებენ,  ნერგებზე მოთხოვნა წლიდან წლამდე ორმაგდება.  რაც შეეხება ყველაზე მოთხოვნად ნერგებს, ჩამონათვალი დიდია, თუმცა, TOP სამეულში ჯუჯა ბალი, ჯუჯა ქლიავი და კაკალია, საკმაოდ მოთხოვნადია ატმის ნერგიც. სანერგე მეურნეობა “პლანტარეას” გენერალური დირექტორი გუჯა ჭონიშვილი  “ბიზნესპარტნიორთან” აცხადებს, რომ ამჟამად ყველაზე დიდი მოთხოვნა ატმის ნერგზეა. მისივე ინფორმაციით, 1 ატმის ნერგის ღირებულება 6-7 ლარს შეადგენს.“ძირითადად, ხეხილის ნერგები გამოგვყავს, თუმცა მცირე რაოდენობით დეკორატიული ნერგებიც გვაქვს. ატმის გარდა მაღალი მოთხოვნაა ქლიავისა და ტყემლის ნერგებზე. მათი ღირებულება 6-7 ლარია”, - აცხადებს გუჯა ჭონიშვილი. გარდა ამისა, “ბიზნესპარტნიორი” სხვა სანერგე მეურნეობასაც ესაუბრა, სადაც ყველაზე მოთხოვნადი ჯუჯა ბლის ნერგია. კერძოდ, “ტყვიავის სანერგე მეურნეობის” დამფუძნებლის ხათუნა კურტანიძის ინფორმაციით, ყველაზე მოთხოვნადია ჯუჯა ბლის, ქლიავისა და კაკლის ნერგები, რომელთა ღირებულება 10-15 ლარს შეადგენს.მისივე ინფორმაციით, გასულ წელს ნუშისა და ლურჯი მოცვის ნერგებზე იყო მოთხოვნა, რომელიც წელს შემცირებულია. რაც შეეხება აღნიშნული ნერგების ფასებს - ლურჯი მოცვი 15 ლარი ღირს, ხოლო ნუში 3-4 ლარი.bp.ge

ნერგებზე მოთხოვნა წლიდან წლამდე ორმაგდება - "ტყვიავის სანერგე მეურნეობა"

ნერგებზე მოთხოვნა წლიდან წლამდე ორმაგდება. წელიწადში 240 000-ი მხოლოდ ხეხილის ნერგი გამოგყვავს,  მარაგები თითქმის ამოწურულია, - ამის შესახებ "ტყვიავის სანერგე მეურნეობის" დამფუძნებელმა ხათუნა კურტანიძემ "ბიზნესპარტნიორთან" განაცხადა.მისივე ინფორმაციით, ყველაზე მოთხოვნადი ჯუჯა ბლის ნერგია, ხოლო ყურძნის ჯიშებში  - "ავატარი"."წვიმაა, თოვლი თუ სხვა, მნიშვნელობა არ აქვს. მოთხოვნა ყველა პროდუქტზე, ყოველთვის ძალიან მაღალია. წინასწარი ჯავშნებიც უკვე შემოსულია, რადგან წლევანდელი ნერგების მარაგები თითქმის ამოწურულია. დიდი პარტიები ძირითადად წინასწარ იყიდება. ჩვენს პროდუქციას მთელი საქართველოს მასშტაბით ყიდულობენ. განსაკუთრებით მოთხოვნადია ხეხილის ნერგები. ასევე, მაღალი მოთხოვნაა მარადმწვანე მცენარეებზე და ვერცხლისფერ ნაძვებზე, თუმცა როგორც ტუია და სხვა სახეობები, მაღალი ფასიდან გამომდინარე, აღნიშნული სახეობა ისე აქტიურად არ იყიდება. ასევე, დიდი მოთხოვნაა სუფრის ჯიშის ყურძნის ნერგებზე, რომელიც ამერიკიდან არის შემოტანილი. ხეხილის ნერგების ფასი 6-ლარიდან იწყება. ჩვენ ხეხილის ნერგები 2 ჰა ტერიტორიაზე გვაქვს, ხოლო 1 ჰა-ზე მარადმწვანე მცენარეები. დაახლოებით, 10 წელია აღნიშნულ საქმიანობას ვეწევით. ფაქტობრივად, ცარიელი ხელებით, 1000 ნერგიდან დავიწყეთ საქმიანობა და დღეს ბაზარზე ძალიან დიდი სანდოობით ვსარგებლობთ. ლოიალური მომხმარებლებიც ძალიან ბევრი გვყავს. ბაზარზე არსებულ სხვა სანერგეებს კონკურენციას მაღალი ხარისხით ვუწევთ", - აცხადებს ხათუნა კურტანიძე.ცნობისთვის, "ტყვიავის სანერგე მეურნეობა" გორში, სოფელ ტყვიავში მდებარეობს და ნერგებს როგორც ონლაინ მთელი საქართველოს მასშტაბით, ისე ადგილზე ყიდის.bp.ge 

2024 წლის ბოლოს მსხვილფეხა რქოსანი პირუტყვის სულადობა 3.1%-ით შემცირდა - საქსტატი

წინასწარი მონაცემებით, 2024 წლის ბოლოსათვის მსხვილფეხა რქოსანი პირუტყვის სულადობამ 811.5 ათასი სული შეადგინა, რაც წინა წლის მონაცემზე 3.1 პროცენტით ნაკლებია. ამის შესახებ ინფორმაციას "საქსტატი" ავრცელებს.აქედან ფურისა და ფურკამეჩის ჯამური რაოდენობა 397.8 ათასი სულით განისაზღვრა, რაც წინა წლის ანალოგიურ მაჩვენებელს 5.0 პროცენტით ჩამორჩება. ღორის რაოდენობა 129.4 ათასი სული შეადგინა, რაც 8.6 პროცენტით ჩამორჩება წინა წლის შესაბამის მაჩვენებელს. ფრინველის რაოდენობამ 7.9 მლნ. ფრთა შეადგინა, რაც 3.4 პროცენტით აღემატება წინა წლის ანალოგიურ მაჩვენებელს.წინასწარი მონაცემებით, 2024 წლის IV კვარტალში რძის წარმოებამ 102.5 მილიონი ლიტრი შეადგინა, რაც წინა წლის ანალოგიურ მაჩვენებელზე 2.2 პროცენტით ნაკლებია. 2024 წლის რძის წარმოების წლიური მაჩვენებელი 570.7 მილიონი ლიტრით განისაზღვრა, რაც 2.3 პროცენტით ჩამორჩება 2023 წლის შესაბამის მაჩვენებელს.2024 წლის IV კვარტალში ხორცის წარმოებამ 26.5 ათასი ტონა შეადგინა, რაც 2023 წლის შესაბამისი პერიოდის მაჩვენებელზე 7.1 პროცენტით მეტია. 2024 წელს ხორცის წლიურმა წარმოებამ 83.7 ათასი ტონა შეადგინა, რაც წინა წლის მაჩვენებელს 6.3 პროცენტით აღემატება.2024 წლის IV კვარტალში კვერცხის წარმოება 169.1 მილიონი ცალი იყო, რაც წინა წლის ანალოგიურ მაჩვენებელზე 4.3 პროცენტით მეტია. 2024 წელს კვერცხის წლიურმა წარმოებამ 653.4 მილიონი ცალი შეადგინა, რაც 2023 წელთან შედარებით 0.04 პროცენტით მეტია.

"ტრადიციული ღვინის წარმოება ძალიან მნიშვნელოვანია, თუმცა ექსპერიმენტებიც საჭიროა" - "კონდოლის მარანი"

ქართულ მეღვინეობაში თანამედროვე ტექნოლოგიების დანერგვა აუცილებელია, - ამის შესახებ "კონდოლის მარნის" კომუნიკაციების მენეჯერმა ანი დურგლიშვილმა "ბიზნესპარტნიორთან" განაცხადა.მისივე ინფორმაციით, ღვინის წარმოებაში აუცილებელია ექსპერიმენტები, ახალი გემოების მიღება და ა.შ. როგორც ანი დურგლიშვილი აცხადებს, მაგალითად, "კონდოლის მარანი" აქამდე ტკბილ ღვინოებს აწარმოებდა, თუმცა მიმდინარე წელს მშრალი ღვინის წარმოების დაწყებას გეგმავს. კომუნიკაციების მენეჯერის განმარტებით, მშრალი ღვინის ექსპორტზე გატანა უფრო მარტივია. "კონდოლის მარანი" მცირე, საოჯახო ბიზნესია. ჩვენ ადგილწარმოშობის ღვინოებს ვაწარმოებთ. პროდუქციას "8000 მოსავალში” და “ღვინის ბაზარში” ვყიდდით, თუმცა დროებით, გარკვეული მიზეზების გამო, გაჩერებულები ვართ. მარაგები ამოწურული გვაქვს და ვფიქრობთ, რომ მიმდინარე წელს ღვინის წარმოებას ისევ დავიწყებთ.ტრადიციული ღვინის წარმოება ძალიან მნიშვნელოვანია, თუმცა ექსპერიმენტებიც საჭიროა. ძველ თაობას ყოველთვის უჭირს გარისკვა და ტრადიციული, ნაცადი მეთოდები ურჩევნია. არის სპეციალური კურსები, სადაც ღვინოსთან დაკავშირებით ცოდნის მიღება შეგიძლია. ადრე ეს ფუფუნება არ იყო.არ უნდა დავკარგოთ ძველი ტრადიციები, მაგრამ სიახლეებიც უნდა მივიღოთ. ქართულმა ღვინომ ფეხი უნდა აუწყოს თანამედროვეობას და ამავდროულად უნიკალურობა შეინარჩუნოს", - აცხადებს ანი დურგლიშვილი.ცნობისთვის, მცირე საოჯახო ბიზნესი "კონდოლის მარანი" სოფელ კონდოლში მდებარეობს და რამდენიმე დასახელების ქვევრის ღვინოს აწარმოებს. 

"ქვეყანაში დასავლელი ტურისტის რაოდენობა, რომელიც ბოთლის ღვინოს მოიხმარდა, მინიმუმამდე შემცირდა"

ბიომეღვინეობა "იაგოს ღვინოს" დამფუძნებლის იაგო ბიტარიშვილის განცხადებით, შიდა ბაზარზე დასავლელი ტურისტის რაოდენობა, რომელიც ბოთლის ღვინოს მოიხმარდა, მინიმუმამდე შემცირდა.როგორც მან "ბიზნესპარტნიორთან" აღნიშნა, მიუხედავად იმისა, რომ მეღვინეობა ადგილობრივ ბაზარზე ღვინოს არ ყიდის, არსებული კრიზისი შესამჩნევია.რაც შეეხება საექსპორტო ბაზრებზე არსებულ მდგომარეობას - იაგო ბიტარიშვილი აცხადებს, რომ აღნიშნული მიმართულებით გაყიდვები ჯერჯერობით შემცირებული არ არის, თუმცა ისეთი მზარდი დინამიკა, როგორიც ადრე შეინიშნებოდა აღარ არის."ზრდის დინამიკის შენელება ზოგადად მსოფლიოში მიმდინარე პროცესებმა გამოიწვია. მათ შორის, ერთ-ერთი ფაქტორი იყო ინფლაცია. ჯერჯერობით ამას ვერ დავარქმევ კრიზისს, თუმცა პოზიტიური დინამიკა ქართულ ქვევრის ღვინოსთან დაკავშირებით ადრე უფრო იყო", - აცხადებს იაგო ბიტარიშვილი.რაც შეეხება სამომავლო გეგმებს - მეღვინეობის დამფუძნებლის ცნობით, "იაგოს ღვინო" წარმადობის ზრდას, ადგილობრივ ბაზარზე გამოჩენასა და პარალელურად საექსპორტო ბაზრების განვითარებას 2026 წლიდან გეგმავს."ჩვენი ვენახებიდან მოსავალს სავარაუდოდ, 2026 წლიდან მივიღებთ, რის შემდეგაც წარმადობის ზრდას და ასევე, საექსპორტო ბაზრების კუთხით განვითარებას ვგეგმავთ. გარდა ამისა, წარმადობის გაზრდა მოგვცემს შესაძლებლობას, რომ ჩვენი ღვინო ადგილობრივ  ბაზარზეც გავყიდოთ", - აღნიშნა მან.ცნობისთვის, იაგო ბიტარიშვილს ვენახი მცხეთის რაიონის სოფელ ჩარდახში აქვს გაშენებული. ვენახი ბიომეურნეობაა, რადგან იქ ქიმიურ სასუქებს და შხამქიმიკატებს არ იყენებენ.  ღვინო ტრადიციული ქართული წესით, ქვევრში მზადდება.ბრენდი 11-მდე ქვეყანაში იყიდება, მათ შორის: იტალია, საფრანგეთი, ინგლისი, დანია, გერმანია, ესპანეთი, იაპონია, ჩინეთი, ავსტრალია, ახალი ზელანდია და აშშ. 

ხეხილის ბაღები, ნაკლებად ცნობილი ყურძნის ჯიშები - სოფლის მეურნეობაში გაერთიანებული უმოქმედო მიწები

"მინდოდა ქართული საქმე მეკეთებინა. ამ საქმეში თავს კომფორტულად ვგრძნობ, მიხარია ამ საქმის კეთება", - ამბობს "კახელების" დამფუძნებელი ჭიჭიკო გოლეთიანი, რომელსაც კახეთის სოფლებში, ვაჩნაძიანში, კალაურსა და აკურაში 60 ჰექტარზე ხეხილის ბაღები აქვს გაშენებული. საყვარელი საქმე მცირე მეურნეობით დაიწყო და სხვადასხვა სოფელში არსებული უმოქმედო მიწები დიდ სასოფლო სამეურნეო საქმიანობაში გააერთიანა. ჭიჭიკო გოლეთიანს თითქმის ყველა სახეობის, სხვადასხვა ჯიშის ხილი აქვს გაშენებული. სანამ ხილს გააშენებდა შეისწავლა ნიადაგი, რათა სწორად განესაზღვრა, თუ რა კულტურა სად უნდა გაეშენებინა, რომ მიეღო მაღალი ხარისხის, უხვი მოსავალი."გაშენებული გვაქვს ბროწეული, ქლიავი, ვაშლი, მსხალი, ნუში, კაკალი... თავიდან დავიწყეთ შესწავლა, რა იყო მოთხოვნადი ბაზარზე. როგორც აღმოჩნდა, ხილზეც არის მოდა. რაღაც პერიოდი მოდაშია რაღაც ჯიშის ვაშლი,მაგალითად ანტონოვკა, მერე უკვე მოდაში შემოდის მწვანე ვაშლი ან რომელიმე სხვა უცხოურ ჯიშზე აკეთებს საზოგადოება აქცენტს. არა მხოლოდ საქართველოში, მთელ მსოფლიოში ასეა",- აცხადებს ჭიჭიკო გოლეთიანი. დიდ ნაწილზე ამერიკული ჯიშის ნუში აქვს გაშენებული, რომელსაც ყიდის როგორც ნაჭუჭიანს, ისე უკვე გარჩეულს. გარჩევის დროს დაზიანებული ნუშისაგან მზადდება ფქვილი, რომელსაც საკონდიტროში იყენებენ. ასევე აქვს ველური ნუში, რომელიც მედიცინაში გამოიყენება. საცდელად ზეთისხილიც გააშენა, რომლისგანაც მარინადს ამზადებს.რაც შეეხება ყურძენს, აქვს როგორც სუფრის, განსხვავებული ჯიშის ყურძენი - რედგლობი, კრიმსონი, იტალია, ასევე ტრადიციული საღვინე. წელიწადში 60 ტონამდე ღვინოსაც აწარმოებს, რომელიც საკუთარ რესტორნებში "კახელებში" იყიდება. მოყვანილი ხილი და საკუთარი ხილისგან დამზადებული პროდუქცია ადგილობრივი მომხმარებლისთვის არის გათვალისწინებული."ექსპორტზე გატანა არ მინდა და არც გავიტან. ზამთარში საქართველოში ნახავთ უამრავ ხილს, რომელიც საზღვარგარეთიდან შემოდის. როდესაც ჩემს ქვეყანაშია პროდუქტის დეფიციტი, მე ბრაზილიაში გავყიდო თუ რუსეთში?! აქაც მშვენივრად ვყიდი. ჩვენ გვენდობა ჩვენი მომხმარებელი, 28 წელია ამ საქმეს ვაკეთებთ და ვცდილობთ, ხარისხი არ დავაგდოთ", - აღნიშნა ჭიჭიკო გოლეთიანმა. მოწყობილი აქვს სამაცივრე მეურნეობაც, სადაც სარეალიზაციოდ გამზადებული ხილი და ხილისგან დამზადებული პროდუქცია ინახება. 

"გეო ნუში" ნუშის ზეთს გამოუშვებს

"გეო ნუშს" საგარეჯოში ბიო ნუშის ბაღი აქვს გაშენებული. მოსავალს წელს პირველად მიიღებს.როგორც გეო ნუშის დამფუძნებელი თორნიკე მჭედლიშვილი "აგროპარტნიორთან" ამბობს, კომპანია ადგილობრივ ბაზარს ბიო ნუშით მოამარაგებს, ამასთან, გეგმავს, რომ ნუშის ზეთი და ეტაპობრივად სხვადასხვა პროდუქტები გამოუშვას."წელს, ვგეგმავ ნუშის ზეთიც დავწურო - ნედლი, ცივად დაწურული ზეთი. მომავალი წლიდან ნუშის ფქვილის გამოშვებასაც ვგეგმავ, ვნახოთ როგორ განვითარდებით, შეიძლება ნუშის რძეც დავამატო.მაქვს პირველადი გადამმუშავებელი საწარმო, თუმცა არ მაქვს გამტეხი და საწყობი. ამ ეტაპზე გამოწვევაა სასაწყობე და საკრეფი მეურნეობა, რადგან მოსავლის აღება, გადამუშავება, დასაწყობება - ეს უწყვეტი ციკლი უნდა იყოს. თუ მოსავლის აღება დროში გაიწელა, გარე გარსი ახმება და მისი გარჩევა რთულდება. თუ გარჩევა დროულად ვერ მოხერხდება, შეიძლება დასაწყობების დროს ობი აიღოს", - აღნიშნა თორნიკე მჭედლიშვილმა.