საქართველოს ფერმერი
"იაპონელებს ქართული ღვინო ძალიან მოსწონთ, რადგან მათთვის ახალ გემოსთან ვასოცირდებით" - "გურნელების მარანი"

იმერეთში, სოფელ გურნაში მდებარე "გურნელების მარნის" დამფუძნებლის, მამუკა კაკუშაძის ინფორმაციით, იაპონელებს, ჩინელებსა და ზოგადად, უცხოელებს ქართული ქვევრის ღვინო ძალიან მოსწონთ, რადგან მათთვის ახალ გემოსთან ვასოცირდებით.როგორც მამუკა კაკუშაძე "ბიზნესპარტნიორთან" აღნიშნავს, ქართული ღვინო გემოს სპეციფიკით ძალიან განსხვავებულია, ეს კი, უცხოელ მომხმარებლებში დიდ დაინტერესებას იწვევს.„ქართული ღვინისთვის უცხოური ბაზრები ძალიან მნიშვნელოვანია, პირველ რიგში, დივერსიფიკაციის კუთხით. მაგალითად,  შარშანდელი მონაცემებით, ჩვენი ღვინის დაახლოებით 65% რუსეთის ფედერაციაში გავიდა. რუსეთის ფედერაციის, ან კონკრეტულად რომელიმე ქვეყნის წილი მაქსიმუმ 30%-ს არ უნდა აღემატებოდეს, წინააღმდეგ შემთხვევაში, ბაზრის მონოპოლიზაცია ხდება. შემდეგ შეიძლება, აღნიშნულ ბაზარზე, რაღაც მოხდეს, მაგალითად, შეზღუდვა შემოიღონ, გარკვეული ბარიერები შეიქმნას - ეს ყველაფერი კი, ჩვენს ეკონომიკას ჩამოშლის. ქართული ღვინო, რაც უფრო მეტ ქვეყანაში გავა, ეს იქნება - ჩინეთი, იაპონია, სამხრეთ კორეა, ევროპის ქვეყნები, თუ აშშ ჩვენი მევენახეობისთვის უკეთესია.რაც შეეხება, რატომ ღვინის კერძებთან შეხამება, ეს ზოგადი პრინციპია. აქ უფრო აქცენტი ახალ გემოებზე კეთდება. როგორც იაპონელებს, ასევე ჩინელებს განსაკუთრებით მოეწონებათ, მათთვის ახალი გემოა - ქართული, განსაკუთრებით ქვევრის ღვინო. ჩვენი ღვინო ხომ გემოს სპეციფიკით ძალიან განსხვავებულია, ეს კი, დიდ დაინტერესებას იწვევს. მეორე მნიშვნელოვანი აქცენტი  - ბიო მეღვინეობაა, რომელსაც ძალიან დიდი მომავალი აქვს.  ამ კუთხით, ვფიქრობ, ზრდა ნახტომისებური იქნება“, - განაცხადა მამუკა კაკუშაძემ.ცნობისთვის, ღვინის ეროვნული სააგენტო ინფორმაციით, 12 მაისს ტოკიოში ქართული ღვინის წარდგენა გაიმართა. მათივე ცნობით, იაპონიაში, ქართული ღვინის ექსპორტი მზარდია; მაგალითად, მიმდინარე წლის 4 თვეში, საქართველოდან იაპონიაში ექსპორტირებულია 71 ათას ლიტრამდე ღვინო, რაც გასული წლის ანალოგიურ მაჩვენებელს, 21%-ით აღემატება.bp.ge 

"იაპონელებს ქართული ღვინო ძალიან მოსწონთ, რადგან მათ ტრადიციულ კერძებს უხდება" - კომპანია "სოლომონე"

ჭიათურაში მდებარე, ღვინის მწარმოებელი კომპანია „სოლომონე“-ს დამფუძნებლის, დავით ჩაჩანიძის ინფორმაციით, იაპონელების უმეტესობას ქართული ქვევრის ღვინო ძალიან მოსწონთ, რადგან მათ ტრადიციულ კერძებს შეეფერება.როგორც დავით ჩაჩანიძე „ბიზნესპარტნიორთან“ აღნიშნავს, შორეულ ქვეყანაში (იაპონიაში) ქართული ღვინის ექსპორტი ძალიან მნიშვნელოვანია.„იაპონიაში, ქართული ღვინის ექსპორტი, ძალიან აქტუალური გახდა, რაც დადებითად შემიძლია, შევაფასო. ყველა ბაზარი საინტერესოა, მით უმეტეს მზარდი რომელიცაა. ზოგადად, იაპონიაში ნებისმიერი ტიპის, ქართულ ქვევრის ღვინოს პოტენციალი აქვს.  ჯერჯერობით, ჩვენ იაპონიაში ექსპორტზე არ ვმუშაობთ, სამწუხაროდ, დისტრიბუტორი არ მყავს“, - აცხადებს ღვინის მწარმოებელი კომპანიის „სოლომონე“-ს დამფუძნებელი.როგორც დავით ჩაჩანიძე აღნიშნავს, კომპანია ამ ეტაპზე წარმადობის გაზრდას არ აპირებს,  თუმცა გუნდი, ახალი ბაზრების მოძიების, მონიტორინგის კუთხით, აქტიურად მუშაობს.„წინა წლის ანალოგიურ პერიოდთან შედარებით, ჩემს მარანში გაყიდვები იმავე ნიშნულზეა. ცხადია, ეს ყველაფერი (წარმადობის გაზრდა და ახალი ბაზრების მოძიება), ერთმანეთთან ჯაჭვურადაა დაკავშირებული - თუ ახალ ბაზრებზე გავალთ, წარმადობაც გაიზრდება. ახლა, აშშ-ში მაქვს ღვინის ნიმუშები გაგზავნილი და პასუხს შემოდგომისთვის ველოდები. 90%-ით, ვფიქრობ, რომ თანამშრომლობას დავიწყებთ. ჩვენ ძირითადად ევროპულ ბაზრებზე ვმუშაობთ: გერმანია, ინგლისი, ლატვია - ამ დროისთვის ჩვენი კომპანიისთვის აქტუალური,  ეს 3 ბაზარია“, - აღნიშნავს დავით ჩაჩანიძე.ცნობისთვის, ღვინის ეროვნული სააგენტო ინფორმაციით, დღეს, 12 მაისს ტოკიოში ქართული ღვინის წარდგენა გაიმართა. მათივე ცნობით, იაპონიაში, ქართული ღვინის ექსპორტი მზარდია; მაგალითად, მიმდინარე წლის 4 თვეში, საქართველოდან იაპონიაში ექსპორტირებულია 71 ათას ლიტრამდე ღვინო, რაც გასული წლის ანალოგიურ მაჩვენებელს, 21%-ით აღემატება.bp.ge 

"ჰერბია" მწვანილისა და ბოსტნეულის წარმოებას აფართოებს - კომპანიამ HoReCa სექტორის მომარაგება დაიწყო

მწვანილისა და ბოსტნეულის მწარმოებელი კომპანია "ჰერბია", ადგილობრივ ბაზარზე მზარდი მოთხოვნის გამო, წარმოებას აფართოებს. როგორც კომპანიის თანადამფუძნებელი დავით ჯანელიძე "ბიზნესპარტნიორთან" აცხადებს, მოთხოვნა ყოველწლიურად მზარდია და დაახლოებით, 2 თვის წინ "ჰერბიამ" HoReCa სექტორის მომარაგებაც აქტიურად დაიწყო.„წინა წელს ჩვენი გაყიდვები თითქმის გაორმაგდა, ხოლო მიმდინარე წელს 50%-იან ზრდას ველოდებით. სწორედ ამიტომ ვგეგმავთ წარმოების გაზრდას — დაგვემატება 1 ჰექტარი სასათბურე მეურნეობა და ამ გაფართოებაში დაახლოებით, 1 მილიონ ლარს დავხარჯავთ. ამასთან, ვგეგმავთ, რომ HoReCa სექტორის მიმართულებით უფრო მეტად გავაქტიურდეთ.ამ ეტაპზე ჩვენი ძირითადი აქცენტი ადგილობრივ ბაზარზეა. მოთხოვნა იმდენად მაღალია, რომ სრულად დაკმაყოფილებასაც კი ვერ ვასწრებთ. ჩვენი პროდუქციის დაახლოებით 95% ადგილობრივ ბაზარზე იყიდება, ხოლო 5% ექსპორტზე - მათ შორის, გერმანიაში, ჰოლანდიასა და ბულგარეთში. მოთხოვნა უცხოეთიდან მაღალია, თუმცა ჩვენი პრიორიტეტი ჯერ ადგილობრივი ბაზრის მაქსიმალური მომარაგებაა“, – განმარტავს დავით ჯანელიძე.აღნიშნულის გარდა, ცოტა ხნის წინ კომპანიამ ონლაინ გაყიდვების კუთხით ახალი მიმართულება - Herbiadelivery.ge დაამატა. როგორც "ჰერბიას" თანადამფუძნებელი აცხადებს, ონლაინ გაყიდვები თანდათან იზრდება და ამ ინიციატივამ გაამართლა. გარდა ამისა, 2023 წელს „ჰერბიამ“ ბაზარზე ახალი პროდუქტი დაჭრილი მწვანილები და სალათის ფურცლების მიქსი წარმოადგინა, რაც როგორც დავით ჯანელიძე აღნიშნავს, საცალო ქსელებში და ასევე, HoReCa სექტორში დაინტერესებას იწვევს.ცნობისთვის, ''ჰერბიას" მაღალტექნოლოგიური საწარმო წყალტუბოში მდებარეობს. კომპანია  30-მდე დასახელების მწვანილს და ბოსტნეულს აწარმოებს და 200-ზე მეტი ადამიანი ჰყავს დასაქმებული.bp.ge

თხილის კადასტრში ბაღების რეგისტრაციის ვადა 30 აპრილის ჩათვლით გაგრძელდა

მეთხილე ფერმერებმა, სახელმწიფო პროგრამაში მონაწილეობის მისაღებად, თხილის კადასტრში ბაღების რეგისტრაცია 2025 წლის 30 აპრილის ჩათვლით უნდა მოახდინონ. ამის შესახებ ინფორმაციას გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის სამინისტრო ავრცელებს.უწყების ცნობით, თხილის კადასტრის სამუშაო ჯგუფის წარმომადგენელთა სოფლებში ვიზიტი დაგეგმილია შესაბამისი გრაფიკით. უახლოესი ერთი კვირის  გრაფიკის შესახებ ინფორმაცია, კონკრეტული რეგიონის, სოფლისა და ვიზიტის თარიღის მითითებით, ხელმისაწვდომია სოფლის განვითარების სააგენტოს ვებგვერდზე,  აღნიშნული  ინფორმაცია  განახლებადია ყოველ პარასკევს."აუცილებელია თხილის კადასტრში თხილის ბაღების რეგისტრაციის პროცედურის გავლა მაშინაც კი, თუ გასულ წელს მონაწილეს უკვე დარეგისტრირებული აქვს თხილის ბაღი.სუბსიდიის მისაღებად,  საქართველოს მოქალაქე,  ფიზიკურ პირს საკუთრებაში ან/და ფაქტობრივ მფლობელობაში  უნდა გააჩნდეს თხილის ბაღი ჯამურად არანაკლებ  0.2 ჰა არაუმეტეს 3 ჰა.  სუბსიდიის მოცულობა განისაზღვრება 500 ლარით  1 ჰა თხილის ბაღზე გადაანგარიშებით.პროგრამაში ჩართულ პირებზე სუბსიდია გაიცემა ლიბერთი ბანკის  აგრობარათზე შესაბამისი ქულების დარიცხვით. ქულების დარიცხვა მიმდინარე წლის აპრილის თვიდან  ეტაპობრივად დაიწყება.  სპეციალიზებულ აგრო მაღაზიებში დარიცხული  ქულების გამოყენების ბოლო ვადაა 2025 წლის 31 აგვისტო.პროგრამის შესახებ დეტალური ინფორმაცია განთავსებულია სოფლის განვითარების სააგენტოს ვებგვერდზე -  www. rda.gov.ge,"-აღნიშნულია გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის სამინისტროს მიერ გავრცელებულ ინფორმაციაში. 

"ფერმერების დიდი ნაწილი სეტყვის საწინააღმდეგო ბადეების დამონტაჟებისგან თავს მაღალი ღირებულების გამო იკავებს" - კომპანია "აგრობადე"

ფერმერების დიდი ნაწილი სეტყვის საწინააღმდეგო ბადეების დამონტაჟებისგან თავს მაღალი ღირებულების გამო იკავებს, - ამის შესახებ სეტყვის საწინააღმდეგო ბადეების მწარმოებელი კომპანია „აგრობადეს“ დამფუძნებელმა ავთანდილ მაისურაძემ "ბიზნესპარტნიორთან" განაცხადა.მისივე შეფასებით, ბაზარზე მოთხოვნა არის, თუმცა კომპანიის გაყიდვები წინა წლის შესაბამის პერიოდთან შედარებით, დაახლოებით, 40%-ით შემცირდა. კომპანიის დამფუძნებელი აღნიშნულის მიზეზად სისტემის მაღალ ღირებულებას ასახელებს."ვისაც ჰქონდა ბადეების დამონტაჟების ფინანსური შესაძლებლობა უკვე დაამონტაჟა. ფერმერებს სურვილი აქვთ, რომ აღნიშნული სისტემა ნაკვეთებში დააყენონ, თუმცა მთავრობის მხრიდან დაფინანსების გაზრდას ელოდებიან. დღეს, მთავრობის მხრიდან მხოლოდ 10%-ით ფინანსდება აღნიშნული მიმართულება. ვვარაუდობ, რომ თუ დაფინანსება 30%-მდე მაინც გაიზრდება ჩვენი კომპანიის გაყიდვები გაოთხმაგდება. ფერმერებმა აღნიშნულ საკითხზე უკვე მიმართეს შესაბამის უწყებას და საკითხის გადაწყვეტის მოლოდინში არიან", - აცხადებს ავთანდილ მაისურაძე.კომპანიის დამფუძნებლის განცხადებით, ამ ეტაპზე სეტყვის საწინააღმდეგო ბადეების დამონტაჟების ღირებულება 1 ჰა-ზე 60 000 ლარს შეადგენს.ცნობისთვის,  "აგრობადეს", რომელიც USAID-ის სოფლის მეურნეობის პროგრამის მხარდაჭერით გაიხსნა, ამჟამად, დღეში 10 000 კვ.მეტრი სეტყვის საწინააღმდეგო ბადის წარმოება შეუძლია. საწარმო ჯერ გაფართოებას და ადგილობრივ ბაზარზე არსებული მოთხოვნის სრულად დაკმაყოფილებას გეგმავს, სამომავლოდ კი - პროდუქციის ექსპორტიც განიხილება.bp.ge 

Loladze Family Winery-მა ავსტრალიაში პირველი ექსპორტი განახორციელა

Loladze Family Winery-მა ავსტრალიაში პირველი ექსპორტი განახორციელა, - ამის შესახებ Loladze Family Winery-ის დამფუძნებელმა ერეკლე ლოლაძემ "ბიზნესპარტნიორთან" განაცხადა.მისივე ინფორმაციით, ავსტრალიაში ღვინო სულ ცოტა ხნის წინ გაიგზავნა, ჯერ გზაშია და დანიშნულების ადგილზე ამ დროისთვის არ ჩასულა."ჩვენი ღვინოები "8000 მოსავალის" გერმანიის ფილიალში და ახლა უკვე ავსტრალიაშიც იყიდება. რაც შეეხება ადგილობრივ ბაზარს - ჩვენი ღვინის რეალიზაცია ძირითადად ადგილობრივ ბაზარზე, "8000 მოსავალში" ხდება. ღვინოზე მოთხოვნა ბოლო სამი თვის განმავლობაში, შეიძლება ითქვას, რომ განახევრდა. სარეალიზაციო ობიექტიდან პროდუქციის დამატებაზე თვეზე მეტია მოთხოვნა არ ყოფილა", - აცხადებს ერეკლე ლოლაძე. როგორც მეღვინეობის დამფუძნებელი აღნიშნავს, შემცირებული გაყიდვების ერთ-ერთი მთავარი მიზეზი ბოლო დროს ქვეყანაში განვითარებული მოვლენებია. ცნობისთვის, Loladze Family Winery მცხეთის რაიონში, სოფელ მისაქციელში მდებარეობს. მეღვინეობა ყურძენს სხვადასხვა რეგიონიდან იბარებს და საშუალოდ, 5-მდე სახეობის ღვინოს აწარმოებს. bp.ge 

ჯუჯა ბალი, ჯუჯა ქლიავი, კაკალი, ატამი - ნერგები, რომელიც წელს ყველაზე მოთხოვნადია

სანერგე მეურნეობაში მიმართვიანობა გაზაფხულის დადგომის პარალელურად გააქტიურდა. როგორც "ბიზნესპარტნიორის" გამოკითხული მეურნეობებში აცხადებენ,  ნერგებზე მოთხოვნა წლიდან წლამდე ორმაგდება.  რაც შეეხება ყველაზე მოთხოვნად ნერგებს, ჩამონათვალი დიდია, თუმცა, TOP სამეულში ჯუჯა ბალი, ჯუჯა ქლიავი და კაკალია, საკმაოდ მოთხოვნადია ატმის ნერგიც. სანერგე მეურნეობა “პლანტარეას” გენერალური დირექტორი გუჯა ჭონიშვილი  “ბიზნესპარტნიორთან” აცხადებს, რომ ამჟამად ყველაზე დიდი მოთხოვნა ატმის ნერგზეა. მისივე ინფორმაციით, 1 ატმის ნერგის ღირებულება 6-7 ლარს შეადგენს.“ძირითადად, ხეხილის ნერგები გამოგვყავს, თუმცა მცირე რაოდენობით დეკორატიული ნერგებიც გვაქვს. ატმის გარდა მაღალი მოთხოვნაა ქლიავისა და ტყემლის ნერგებზე. მათი ღირებულება 6-7 ლარია”, - აცხადებს გუჯა ჭონიშვილი. გარდა ამისა, “ბიზნესპარტნიორი” სხვა სანერგე მეურნეობასაც ესაუბრა, სადაც ყველაზე მოთხოვნადი ჯუჯა ბლის ნერგია. კერძოდ, “ტყვიავის სანერგე მეურნეობის” დამფუძნებლის ხათუნა კურტანიძის ინფორმაციით, ყველაზე მოთხოვნადია ჯუჯა ბლის, ქლიავისა და კაკლის ნერგები, რომელთა ღირებულება 10-15 ლარს შეადგენს.მისივე ინფორმაციით, გასულ წელს ნუშისა და ლურჯი მოცვის ნერგებზე იყო მოთხოვნა, რომელიც წელს შემცირებულია. რაც შეეხება აღნიშნული ნერგების ფასებს - ლურჯი მოცვი 15 ლარი ღირს, ხოლო ნუში 3-4 ლარი.bp.ge

ნერგებზე მოთხოვნა წლიდან წლამდე ორმაგდება - "ტყვიავის სანერგე მეურნეობა"

ნერგებზე მოთხოვნა წლიდან წლამდე ორმაგდება. წელიწადში 240 000-ი მხოლოდ ხეხილის ნერგი გამოგყვავს,  მარაგები თითქმის ამოწურულია, - ამის შესახებ "ტყვიავის სანერგე მეურნეობის" დამფუძნებელმა ხათუნა კურტანიძემ "ბიზნესპარტნიორთან" განაცხადა.მისივე ინფორმაციით, ყველაზე მოთხოვნადი ჯუჯა ბლის ნერგია, ხოლო ყურძნის ჯიშებში  - "ავატარი"."წვიმაა, თოვლი თუ სხვა, მნიშვნელობა არ აქვს. მოთხოვნა ყველა პროდუქტზე, ყოველთვის ძალიან მაღალია. წინასწარი ჯავშნებიც უკვე შემოსულია, რადგან წლევანდელი ნერგების მარაგები თითქმის ამოწურულია. დიდი პარტიები ძირითადად წინასწარ იყიდება. ჩვენს პროდუქციას მთელი საქართველოს მასშტაბით ყიდულობენ. განსაკუთრებით მოთხოვნადია ხეხილის ნერგები. ასევე, მაღალი მოთხოვნაა მარადმწვანე მცენარეებზე და ვერცხლისფერ ნაძვებზე, თუმცა როგორც ტუია და სხვა სახეობები, მაღალი ფასიდან გამომდინარე, აღნიშნული სახეობა ისე აქტიურად არ იყიდება. ასევე, დიდი მოთხოვნაა სუფრის ჯიშის ყურძნის ნერგებზე, რომელიც ამერიკიდან არის შემოტანილი. ხეხილის ნერგების ფასი 6-ლარიდან იწყება. ჩვენ ხეხილის ნერგები 2 ჰა ტერიტორიაზე გვაქვს, ხოლო 1 ჰა-ზე მარადმწვანე მცენარეები. დაახლოებით, 10 წელია აღნიშნულ საქმიანობას ვეწევით. ფაქტობრივად, ცარიელი ხელებით, 1000 ნერგიდან დავიწყეთ საქმიანობა და დღეს ბაზარზე ძალიან დიდი სანდოობით ვსარგებლობთ. ლოიალური მომხმარებლებიც ძალიან ბევრი გვყავს. ბაზარზე არსებულ სხვა სანერგეებს კონკურენციას მაღალი ხარისხით ვუწევთ", - აცხადებს ხათუნა კურტანიძე.ცნობისთვის, "ტყვიავის სანერგე მეურნეობა" გორში, სოფელ ტყვიავში მდებარეობს და ნერგებს როგორც ონლაინ მთელი საქართველოს მასშტაბით, ისე ადგილზე ყიდის.bp.ge 

2024 წლის ბოლოს მსხვილფეხა რქოსანი პირუტყვის სულადობა 3.1%-ით შემცირდა - საქსტატი

წინასწარი მონაცემებით, 2024 წლის ბოლოსათვის მსხვილფეხა რქოსანი პირუტყვის სულადობამ 811.5 ათასი სული შეადგინა, რაც წინა წლის მონაცემზე 3.1 პროცენტით ნაკლებია. ამის შესახებ ინფორმაციას "საქსტატი" ავრცელებს.აქედან ფურისა და ფურკამეჩის ჯამური რაოდენობა 397.8 ათასი სულით განისაზღვრა, რაც წინა წლის ანალოგიურ მაჩვენებელს 5.0 პროცენტით ჩამორჩება. ღორის რაოდენობა 129.4 ათასი სული შეადგინა, რაც 8.6 პროცენტით ჩამორჩება წინა წლის შესაბამის მაჩვენებელს. ფრინველის რაოდენობამ 7.9 მლნ. ფრთა შეადგინა, რაც 3.4 პროცენტით აღემატება წინა წლის ანალოგიურ მაჩვენებელს.წინასწარი მონაცემებით, 2024 წლის IV კვარტალში რძის წარმოებამ 102.5 მილიონი ლიტრი შეადგინა, რაც წინა წლის ანალოგიურ მაჩვენებელზე 2.2 პროცენტით ნაკლებია. 2024 წლის რძის წარმოების წლიური მაჩვენებელი 570.7 მილიონი ლიტრით განისაზღვრა, რაც 2.3 პროცენტით ჩამორჩება 2023 წლის შესაბამის მაჩვენებელს.2024 წლის IV კვარტალში ხორცის წარმოებამ 26.5 ათასი ტონა შეადგინა, რაც 2023 წლის შესაბამისი პერიოდის მაჩვენებელზე 7.1 პროცენტით მეტია. 2024 წელს ხორცის წლიურმა წარმოებამ 83.7 ათასი ტონა შეადგინა, რაც წინა წლის მაჩვენებელს 6.3 პროცენტით აღემატება.2024 წლის IV კვარტალში კვერცხის წარმოება 169.1 მილიონი ცალი იყო, რაც წინა წლის ანალოგიურ მაჩვენებელზე 4.3 პროცენტით მეტია. 2024 წელს კვერცხის წლიურმა წარმოებამ 653.4 მილიონი ცალი შეადგინა, რაც 2023 წელთან შედარებით 0.04 პროცენტით მეტია.

"ტრადიციული ღვინის წარმოება ძალიან მნიშვნელოვანია, თუმცა ექსპერიმენტებიც საჭიროა" - "კონდოლის მარანი"

ქართულ მეღვინეობაში თანამედროვე ტექნოლოგიების დანერგვა აუცილებელია, - ამის შესახებ "კონდოლის მარნის" კომუნიკაციების მენეჯერმა ანი დურგლიშვილმა "ბიზნესპარტნიორთან" განაცხადა.მისივე ინფორმაციით, ღვინის წარმოებაში აუცილებელია ექსპერიმენტები, ახალი გემოების მიღება და ა.შ. როგორც ანი დურგლიშვილი აცხადებს, მაგალითად, "კონდოლის მარანი" აქამდე ტკბილ ღვინოებს აწარმოებდა, თუმცა მიმდინარე წელს მშრალი ღვინის წარმოების დაწყებას გეგმავს. კომუნიკაციების მენეჯერის განმარტებით, მშრალი ღვინის ექსპორტზე გატანა უფრო მარტივია. "კონდოლის მარანი" მცირე, საოჯახო ბიზნესია. ჩვენ ადგილწარმოშობის ღვინოებს ვაწარმოებთ. პროდუქციას "8000 მოსავალში” და “ღვინის ბაზარში” ვყიდდით, თუმცა დროებით, გარკვეული მიზეზების გამო, გაჩერებულები ვართ. მარაგები ამოწურული გვაქვს და ვფიქრობთ, რომ მიმდინარე წელს ღვინის წარმოებას ისევ დავიწყებთ.ტრადიციული ღვინის წარმოება ძალიან მნიშვნელოვანია, თუმცა ექსპერიმენტებიც საჭიროა. ძველ თაობას ყოველთვის უჭირს გარისკვა და ტრადიციული, ნაცადი მეთოდები ურჩევნია. არის სპეციალური კურსები, სადაც ღვინოსთან დაკავშირებით ცოდნის მიღება შეგიძლია. ადრე ეს ფუფუნება არ იყო.არ უნდა დავკარგოთ ძველი ტრადიციები, მაგრამ სიახლეებიც უნდა მივიღოთ. ქართულმა ღვინომ ფეხი უნდა აუწყოს თანამედროვეობას და ამავდროულად უნიკალურობა შეინარჩუნოს", - აცხადებს ანი დურგლიშვილი.ცნობისთვის, მცირე საოჯახო ბიზნესი "კონდოლის მარანი" სოფელ კონდოლში მდებარეობს და რამდენიმე დასახელების ქვევრის ღვინოს აწარმოებს.